<< Geri
Praxis of ORL. Yıl: 2023  Cilt: 11  Sayı: 3  87-95
doi: 10.5606/kbbu.2023.53496

İşitme kayıplı bireylerin sosyal medya hakkındaki görüşleri: Bir ön çalışma

Deniz Tuz1, Erva Değirmenci Uzun2, Emine Ayça Ödemişlioğlu Aydın2, Serpil Alluşoğlu2
1Ege Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi, Odyoloji Anabilim Dalı, İzmir, Türkiye
2İzmir Bakırçay Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi, Odyoloji Anabilim Dalı, İzmir, Türkiye

AMAÇ: Çalışmada işitme kayıplı bireylerin sosyal medya platformlarındaki içeriklere ilişkin görüşleri, sosyal medya kullanım eğilimleri ve kullanımları sırasındaki duygu, düşünce ve deneyimleri araştırıldı.
YÖNTEMLER: Kesitsel olarak planlanan bu anket çalışmasına 01.11.2021 - 01.09.2022 tarihleri arasında 18 yaş ve üstü, ana dili Türkçe olan, işitme kaybı tip ve derecesinden bağımsız olarak işitme kaybı tanısı almış 40 birey katıldı. İleri düzeyde görme sorunu olan ve okur-yazar olmayan bireyler çalışmadan dışlandı. Anket dört bölümden oluşmaktaydı: (i) demografik bilgiler ve işitme kaybı özellikleri; (ii) sosyal medya kullanımı ve amaçları; (iii) sosyal medya içerikleri hakkındaki görüşler ve (iv) sosyal medya ile ilgili duygular, düşünceler ve deneyimler. Yanıtlar 5’li Likert tipi bir ölçek yardımıyla değerlendirildi.
BULGULAR: Sosyal medyayı kullanmanın en yaygın amaçları araştırma yapmak, işitme kaybı ve kullandıkları teknolojiler ile ilgili bilgi almak olarak bulundu. Katılımcıların %45.5’i sosyal medya platformlarında paylaştıkları fotoğraflarda cihazlarının görünmesini tercih etmediklerini ve mevcut sosyal medya platformlarının işitme kayıplılar açısından kolay kullanıma sahip olması konusunda kararsız olduklarını ifade etmişlerdir.
SONUÇ: İşitme kayıplı bireylerin işitme kaybı ve bununla ilgili teknolojiler hakkında neler hissettiklerini öğrenmek hem işitme uzmanlarına hem de sağlık kuruluşlarına bu konularda içerik oluşturmada yol göstermek ve bu platformları geliştirmek açılarından önemlidir.

Anahtar Kelimeler: Odyolog, odyoloji, işitme kaybı, internet, sosyal medya.


Opinions of hearing-impaired individuals about social media: A preliminary study

Deniz Tuz1, Erva Değirmenci Uzun2, Emine Ayça Ödemişlioğlu Aydın2, Serpil Alluşoğlu2
1Ege University Faculty of Health Sciences, Department of Audiology, Izmir, Türkiye
2Department of Audiology, Izmir Bakircay University, Faculty of Health Sciences, Izmir, Türkiye

OBJECTIVE: The study examined the opinions of hearing-impaired individuals about the content on social media platforms, their social media usage tendencies, and their feelings, thoughts, and experiences during their use.
METHODS: Forty individuals aged 18 years and older who are native Turkish speakers diagnosed with hearing loss regardless of the type and degree of hearing loss participated in this cross-sectional survey study between November 1, 2021, and September 1, 2022. Individuals with advanced vision problems and illiterate individuals were excluded from the study. The questionnaire consisted of four sections: (i) demographic data and hearing loss characteristics; (ii) social media usage and purposes; (iii) opinions about the content on social media; and (iv) feelings, thoughts, and experiences about social media. Responses were evaluated on a 5-point Likert-type scale.
RESULTS: The most common purposes of using social media were doing research and getting information about hearing loss and the technologies they use. Of the participants, 45.5% stated that they do not prefer their devices to be seen in the photos they share on social media platforms and that they are undecided about the ease of use of existing social media platforms for the hearing impaired.
CONCLUSION: It is important to determine what hearing-impaired individuals feel about hearing loss and technologies, both to guide hearing care professionals and health institutions in creating content on these issues and to improve these platforms.

Key words: Audiologist, audiology, hearing loss, internet, social media.


Deniz Tuz, Erva Değirmenci Uzun, Emine Ayça Ödemişlioğlu Aydın, Serpil Alluşoğlu. Opinions of hearing-impaired individuals about social media: A preliminary study. Praxis of ORL. 2023; 11(3): 87-95

Sorumlu Yazar: Deniz Tuz, Türkiye: tuzdenizz@gmail.com


Tam Metin
(Türkçe)



PDF dosya tipindeki tam metinleri okuyabilmek için sisteminizde Adobe Acrobat Reader programının yüklü olması gerekmektedir. Yüklü değilse, ücretsiz yüklemek için tıklayınız.